- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

ANCOM: Reinnoirea licentelor radio ar putea fi conditionata de plata unei taxe catre bugetul de stat

13 Dec, 19:00 • Redactia DailyBusiness
Reinnoirea licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate ar putea fi conditionata de plata catre bugetul de stat a unei taxe de licenta, al carei cuantum va fi stabilit, in mod individual, prin hotarare a Guvernului, potrivit unui proiect de lege privind comunicatiile prezentat de ANCOM.
ANCOM: Reinnoirea licentelor radio ar putea fi conditionata de plata unei taxe catre bugetul de stat

„Reinnoirea licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate se va face cu asigurarea posibilitatii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de revizuire a conditiilor impuse la acordarea initiala si va putea fi conditionata de plata catre bugetul de stat a unei taxe de licenta al carei cuantum se stabileste, in mod individual, prin hotarare a Guvernului”, se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.

De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, elaborat si prezentat spre consultare publica de ANCOM, autoritatea de reglementare va putea revoca, partial sau total, dreptul de utilizare a frecventelor radio daca masura este necesara pentru asigurarea unui mediu concurential real, in cazul tezaurizarii spectrului radio.

„In domeniul spectrului radio s-a facut o serie de modificari menite sa sporeasca flexibilitatea si eficienta alocarii acestei resurse limitate. Astfel, prezentul proiect permite utilizatorilor spectrului sa transfere intr-un mod mai flexibil dreptul de utilizare a frecventelor radio catre terti, in conditiile in care operatiunea nu conduce la o denaturare a concurentei si nu are ca efect neutilizarea spectrului”, se mai spune in comunicat.

Totodata, proiectul de lege propune o exceptie de la organizarea unei proceduri de selectie pentru acordarea dreptului de utilizare a frecventelor radio in cazul radiodifuzorilor ce furnizeaza programele publice de radiodifuziune si televiziune, in anumite conditii.

Prin proiectul de lege, ANCOM propune o serie de modificari care vizeaza regimul autorizarii generale, administrarea spectrului radio si a numerotatiei, drepturile utilizatorilor finali, serviciul universal, masurile pe care autoritatea de reglementare le poate adopta in vederea promovarii concurentei sau procedura de sanctionare si control.

„Unul dintre principalele obiective ale modificarii cadrului european in materie este promovarea intereselor utilizatorilor, prin asigurarea unui inalt nivel de protectie a datelor cu caracter personal si vietii private si prin asigurarea integritatii si securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii”, se precizeaza in document.

Astfel, operatorii telecom vor trebui sa ia toate masurile tehnice si organizatorice necesare pentru a asigura securitatea si integritatea retelelor si a serviciilor furnizate, in vederea asigurarii un nivel de securitate corespunzator riscului identificat si sa se previna ori sa se minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor si retelelor interconectate.

De asemenea, prevederile referitoare la drepturile utilizatorilor finali au fost modificate si completate, mai ales cele referitoare la transparenta si la informarea utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii destinate publicului, la informatiile minime ce trebuie incluse in contracte sau la incheierea si executarea contractelor incheiate la distanta.

Suplimentar fata de reglementarile actuale, furnizorii vor trebui sa introduca in contracte si informatii privind orice conditii care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii, informatii privind procedurile de masurare si gestionare a traficului in scopul de a evita congestionarea segmentelor de retea sau utilizarea acestora la capacitate maxima.

De asemenea, furnizorii vor trebuie sa introduca in contracte informatii privind impactul acestor proceduri asupra calitatii serviciului, precum si informatii privind categoriile de masuri ce pot fi luate in cazul aparitiei unor incidente, amenintari si vulnerabilitati privind securitatea sau integritatea retelei si/sau serviciilor.

„O importanta deosebita a fost acordata atat utilizatorilor finali cu dizabilitati, ale caror drepturi au fost extinse astfel incat acestia sa beneficieze de aceeasi oferta de servicii de comunicatii ca si ceilalti utilizatori finali, cat si asigurarii accesului utilizatorilor la numerele de urgenta in mod gratuit si fara a folosi niciun mijloc de plata”, se mentioneaza in comunicat.

Noul cadru european in sectorul telecom a adus o serie de modificari in ceea ce priveste procedura de sanctionare si control. Astfel, in situatia in care ANCOM constata incalcarea unei obligatii, va notifica furnizorul in cauza cu privire la incalcarea constata si ii va acorda un termen pentru exprimarea punctului de vedere referitor la cele constatate, fiind eliminata obligativitatea acordarii unui termen de cel putin 30 de zile in care furnizorul putea sa justifice sau sa remedieze incalcarea constatata.

De asemenea, spre deosebire de vechea reglementare, conform noului cadru propus spre consultare, ANCOM va aplica sanctiunea corespunzatoare incalcarii prevederilor legale chiar si in situatia in care furnizorul a inteles sa remedieze incalcarea cu privire la care a fost emisa notificarea.

„In aceasta situatie, ANCOM va tine cont, la individualizarea sanctiunii, si de perioada de timp in care obligatia legala a fost incalcata. Printre masurile pentru restabilirii legalitatii si a remedierii situatiei, ANCOM poate dispune chiar si suspendarea sau amanarea furnizarii, pentru o anumita perioada, a unui serviciu sau a unui pachet de servicii a caror furnizare ar putea afecta concurenta pe piata, precum si alte masuri”, se mai spune in comunicat.

Modificarile aduse cadrului european trebuie transpuse in legislatia nationala pana la 25 mai 2011.

Persoanele interesate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri o pot face pana la 14 ianuarie 2011.

Dupa adoptarea noii legi privind comunicatiile vor fi abrogate OG 34/2002 privind accesul la retelele publice de comunicatii electronice si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora, OUG 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, Legea 304/2003 pentru serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice, HG 1208/2007 privind conditiile generale referitoare la interoperabilitatea serviciilor de televiziune digitala interactiva, precum si a echipamentelor de televiziune digitala ale consumatorilor si HG 810/2009 privind conditiile referitoare la sistemele de acces conditionat la serviciile de difuzare in format digital a programelor de radio si televiziune.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului României
BNR lansează o nouă monedă de aur, ce comemorează Operațiunea „Neptun”, de salvare a Tezaurului ...
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Vești bune pentru români! Nemții oferă 400 de locuri de muncă într-un oraș din România
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru
Schimbare majoră, la orizont! Semnale pozitive pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ...
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Cardul pentru tineret. Ce beneficii aduce şi când va fi lansat
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Percheziții la sediul Netflix din Europa! Compania, acuzată de fraudă fiscală și muncă nedeclarată!
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa multe familii în dificultate”
Auchan face disponibilizări. Peste 2.400 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă: „Va lăsa ...
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Amenzi anulate! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan internațional!
Elevii din Constanța revoluționează tehnologia. Au creat o nouă aplicație AI recunoscută pe plan ...
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de lei
Guvernul oferă ajutoare financiare de Crăciun. Pensionarii și persoanele vulnerabile primesc 125 de ...
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Supermarketul cu produse la un leu cucerește România! Vine cu reduceri irezistibile!
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, în 2024
Disneyland, considerat cel mai fericit loc de pe Pământ. Cât costă o zi de acces, la cel din Paris, ...
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
România, expusă riscului de tsunami! Avertisment alarmant din partea experților
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor de urgență din Ungaria și Bulgaria
Criză energetică iminentă. Prețurile la energie explodează din nou, pe fondul avariilor și importurilor ...
România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
România intră în Programul Visa Waiver. Călătorii în SUA fără viză!
Lovitură pentru românii cu contracte de asigurare socială! Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări majore. Ce trebuie să știe toți cei afectați
Lovitură pentru românii cu contracte de asigurare socială! Noua Lege a Pensiilor aduce schimbări ...
Black Friday 2024. Cum poți verifica dacă magazinul online de la care vrei să faci cumpărături este real și dacă produsele vândute sunt autentice. Recomandările ANCOM
Black Friday 2024. Cum poți verifica dacă magazinul online de la care vrei să faci cumpărături este ...
Se deschide oficial cel mai mare șantier de autostradă din România: Se caută 22 000 de muncitori
Se deschide oficial cel mai mare șantier de autostradă din România: Se caută 22 000 de muncitori
Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Ministrului Muncii a dat publicității datele
Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Ministrului Muncii a dat publicității datele